Att tänka på inför badrumsrenoveringen

Ett fräscht och modern badrum står högt upp på mångas önskelista när det kommer till renoveringar i det egna hemmet. Vid ett stundande bostadsköp är det just badrummets standard, tillsammans med kökets, som många gånger är avgörande för om ett köp blir av eller inte. I storstäder som Stockholm följer bostadsägarna ofta med trenden och ser till att badrummet är i ett gott skick men det behöver ju inte betyda att så alltid är fallet eller att stilen faller den nya bostadsägaren i smaken. Oavsett om planen är att genomföra en badrumsrenovering i en ny bostad eller i ett väl inbott hem och oavsett om badrummet är i ett acceptabelt skick eller riktigt slitet så finns det några viktiga saker att tänka på inför en badrumsrenovering.

Planering är A och O

För de allra flesta är planeringen av badrumsrenoveringen roligare än själva renoveringen. Att fundera över hur badrummet ska se ut, var duschen bör vara placerad, vilken färgskala som ska användas, vilka material som kan tänkas passa och så vidare är alla områden som kan uppta många timmars filosoferande. Så länge som badrumsrenoveringen är i sitt sköte så är det inga problem att göra förändringar och adaptioner, därmed är det helt i sin ordning att låta denna del av renoveringsstadiet ta tid. Värre är det dock när kaklet är nedrivet och renoveringen i full gång så lösningen på detta är att mäta, fundera och att mäta igen. Ett hett tips är att anlita en arkitekt eller annan yrkesperson med liknande kvalifikationer för att få lite extra hjälp med planeringen. För en smidig badrumsrenovering är det viktigt att allt blir rätt och riktigt med denna grundläggande planering men att renovera ett badrum kräver förstås också planering som sträcker sig längre än till enbart den estetiska delen.

För en relativt liten skara är kostnaden vid badrumsrenovering inte av någon nämnvärd betydelse men för de flesta är det klokt att sätta upp en budget och att arbeta utefter denna. Förändringar kan uppstå så det är inte helt ovanligt att budgetar övertrasseras men i möjligaste mån bör en budget följas och inte minst bör den göras så verklighetstrogen som möjligt från första början. Det kan kännas komplicerat att veta vad saker och ting kommer att kosta men nyckeln till framgång är att ett ordentligt förarbete görs där allting undersöks.

När badrummet väl har mätts är det dags att börja välja ut material samt inredning. På så vis kan alla priser kollas upp i förhand och det går att räkna ut hur mycket som kommer gå åt av exempelvis kakel och andra material. Priserna mellan materialen kan skilja sig avsevärt så om tillgångarna är begränsade kan det vara värt att fundera över om önskematerialet eller den snygga kranen kanske kan bytas ut mot det näst bästa alternativet. En annan idé är förstås att jämföra kostnaderna hos olika leverantörer och även se om det exempelvis finns möjlighet att få mängdrabatt eller liknande. Därtill är det inte ovanligt att hantverkare har goda kontakter med leverantörer och att de på så vis kan ge ett ännu bättre pris på materialet om de anlitas. Glöm inte att även ta med kostnader för leverans och dylikt i beräkningarna. Det här steget kan de allra flesta göra själv men det går också att ta hjälp av utomstående.

Om du själv inte är händig så är det nödvändigt att ta hjälp av firmor som är specialiserade på badrumsrenoveringar och elinstallationer. Begär in offerter och nöj dig inte med att endast få prisuppgift från ett företag utan kontakta gärna flera olika och jämför dem med varandra. Vissa hantverkare kan vara lite luddiga i sina svar och då är det värt att undersöka om det går att få ett fast pris på hela badrumsrenoveringen. Sedan bör ni förstås alltid skriva ett avtal mellan er så att vad som gäller finns sparat svart på vitt om eventuella oenigheter skulle uppstå.

Ett säkert och tåligt badrum

Det faktum att stora mängder vatten används i ett badrum samtidigt som det behöver el gör det till ett väldigt känsligt rum. Det är alltså ingen renoveringen som oerfarna ska ge sig på och att anlita renoveringsföretag med goda referenser är fundamentalt för en säker badrumsrenovering. Alla installationer bör dessutom utföras av fackmän av den enkla anledning att försäkringsföretagen kräver detta om det någon gång skulle bli aktuellt att försöka få ut försäkringspengar efter skador i badrummet.

Vid en badrumsrenovering väljer de flesta att anpassa sig efter hur badrummet ser ut så att de slipper att dra om rören. Det är dels avloppsrören som hänsyn ska tas till, dels vattnets inlopp, vilket betyder att den nya toalettstolen kan hamna på samma ställe som förut och att detsamma gäller för handfat och duschar. Inget är dock skrivet i sten och det går förstås utmärkt att ändra om rörsystemen helt utefter egna önskemål så att badrummet får den funktion och det utseende som önskas. Det här är dock ett stort ingrepp då golvet måste brytas upp så det kommer att reflekteras på fakturan. Däremot är det inte ovanligt att bland annat golvbrunnar byts vid en renovering, dels för att passa de nya installationerna men också för att golvbrunnar och rör bör bytas efter ett par decennier.

Ett badrum måste vara gjort så att det kan hantera all den fukt som uppstår där. Detta görs bland annat genom att golvet alltid ska luta mot golvbrunnarna så att vattnet rinner ner i dessa och inte ut i rummet. En duschkabin bidrar dessutom till att underlätta vattnets flöde mot brunnen då väggarna förhindrar att vattnet sprids. Sedan är det som så att material som används i badrum är speciellt framtagna för att hantera vatten väl och för att vara lätta att rengöra. Det är av denna anledning som kakel ofta används och samma funktion fås av de billigare våtrumsmattorna.

En bra badrumsfläkt är av väldigt stor betydelse. Det finns fläktar som går igång genom en knapptryckning och det finns även mer avancerade alternativ där fläkten känner av vattenmolekylerna i luften och slås på automatiskt när partiklarna blir många. Ytterligare sätt att avfukta badrummet är att låta dörren stå öppen ibland eller att öppna eventuella fönster vid behov men det ersätter inte en bra fläkt.

I badrummet behövs naturligtvis också elledningar för fläktar, lampor och vägguttag. Det är alltid av största vikt att dessa dras av en fackman då el kan ställa till stora skador i vanliga fall men elektriska problem i ett våtutrymme kan bli riktigt otäckt då vatten som bekant leder ström mycket väl. Innan elinstallationen är det inte fel att fundera över var eluttagen bör sitta så att de är lättåtkomliga och fungerar för hårfönar, rakapparater och eltandborstar. Väggspeglarna bör också planeras innan elinstallationen då en bra ljuskälla vid spegeln är viktig för många.

Undersök ROT-avdrag

Sedan en lång tid tillbaka har Sverige det mycket populära ROT-avdraget för att stimulera byggbranschen och ett sista tips är att kontrollera om ens badrumsrenovering faller inom ramarna för detta. ROT-avdrag ger nämligen en billigare renoveringskostnad i och med att staten går in och täcker en del av kostnaden när hantverkare anlitas. Det är inte du själv som ansöker om ROT-avdraget utan det är upp till hantverkaren att göra detta och som sedan gör avdrag för ROT på fakturan. Totalt sett går det att få 50 000 kr per person och år i ROT- eller RUT-avdrag men avdraget kommer förstås med diverse krav.

Du ska bland annat ha fyllt 18 år och betala skatt i Sverige. ROT-avdraget är endast giltigt på bostäder som du själv äger och som du bor i men här ingår även fritidshus så det finns inget krav på att boendet ska vara på heltid. Det går även bra att utnyttja ROT-avdraget på bostadsrätter så det är inte undantagsvis för villor, även om det kan framstå så ibland. ROT-avdraget ställer även krav på hantverkaren då denne måste vara registrerad för F-skatt och dessutom får hantverkaren inte vara en närstående för att avdraget ska godkännas. De fulla villkoren finns att läsa hos Skatteverket men det bör noteras att avdraget enbart gäller arbetet och därmed täcker det inte kostnaden för material.

 

Inför din köksrenovering

Då och då kan ditt kök behöva en make-over när spisen börjar krångla eller luckorna börjar hänga på sniskan. I vissa fall kan man välja att bygga eller köpa ett helt nytt kök och i andra fall är det en större eller mindre renovering som gäller. Att köpa ett nytt kök kostar en del och även att renovera upp det gamla, brukar kräva en större investering. Därför fordras en planering i flera steg. Helst ska det börja med att man gör en detaljerad budget och följa upp det med en skiss som täcker din familjs behov. Sedan gäller det även att ha en tidsplanering och en deadline när renoveringen bör vara klar, annars är det lätt att saker och ting blir stående och man blir tvungen att använda andra ytor i huset temporärt.

När budgeten är klar och du vet hur din planlösning ska se ut, är det tid att satsa på rätt material och färg. Beroende på hur omfattande din renovering ska bli, kan det handla om enstaka färgpytsar som bara ska slängas på luckor och skåp, till helt nya vitvaror i nytt material. I materialet ingår även andra aspekter som t.ex. belysning, kakel och design.

Nu ska vi gå in lite mer detaljerat på några punkter som man bör tänka på när man befinner sig inför en kommande köksrenovering. Här är tre steg som man ska följa noga och hålla sig till om man vill undvika problem samt att priserna skenar iväg.

Budget

Det kanske är den tråkigaste delen inför en renovering, men tyvärr den viktigaste punkten. Visst, man kanske har hur mycket pengar som helst att spendera inför valet av nytt kök, men vanligtvis är så inte fallet. De allra flesta behöver en gräns för vad saker och ting får kosta och det är inget att skämmas över.

För det första är frågan om du ska göra hela jobbet själv eller om du ska anlita en firma. Är du händig eller vet med dig att du har hjälp att få från vänner eller bekanta, kommer det bli billigare. Men då måste du även vara säker på att jobbet blir korrekt utfört, annars kanske du blir tvungen att göra om hela köket igen senare.

Om du ska anlita en snickerifirma eller målare, kan priserna skjuta i höjden rejält, och det måste du också ha med i din budget. Be alltid om ett kostnadsförslag först och kolla upp att firman är seriös. Tänk på att rörledningar och VVS alltid måste utföras av fackman.

Ska du ge dig in i resten av arbetet på egen hand, måste du skriva ned varenda detalj i budgeten. Det är inte bara vitvaror och köksvaror som kostar, utan även kakel och andra smådelar som inkluderas i priset. Det bästa är att ta några dagar att gå runt i flera butiker och kolla priser samt höra dig för genom andra vänner och fråga var och hur de har skaffat sitt material.

Energi, rörmokeri och planlösning

För att dina nya varor ska fungera korrekt, behöver du givetvis tänka på hur de installeras och hur rörmokeriet ska passa ihop. Att dra rör och ledningar och satsa på rätt energi, kräver kunskap och erfarenhet. Detta är viktigt att tänka på när du gör din planlösning och skiss. Du kan inte ställa kyl, frys och diskmaskin precis som det passar, utan att först ha tänkt igenom var eluttagen och vattenanslutningarna sitter. Vattenanslutningar samt avlopp från diskmaskin och diskbänken ska dras igenom socklar ända fram till ledningsstammen. För köksspis och kyl/frys måste man även ta hänsyn till utrymmen bakom, för att ha tillräckligt med plats för el, vatten och annat. Från spisfläkt till ventilation måste det även finnas en kanal och anslutningen får inte vara för lång, då det leder till dålig ventilation.

Tänk på att anlita en rörmokare och elektriker om du inte själv arbetar som det. Detta berör främst de delar som inkluderar VVS, rör och el. För resten av renoveringen kan du själv eller en snickerifirma stå för jobbet.

Om man gör arbetet själv, måste det finnas täckning för försäkring om något skulle gå snett. Du kan ha massor av innovativa lösningar men om de inte fungerar i längden, kommer din försäkring inte att betala ut ersättning. Din planlösning är A och O i dessa sammanhang. Se alltid till att skåp och luckor inte hamnar med gångjärnen mot en vägg eller att skåp och dörrar inte slår i varandra. Vi talar kort och gott om kollisioner som gör att det blir svårt att använda flera saker samtidigt när du t.ex. vill plocka ur diskmaskinen samtidigt som alla skåp är öppna.

Din renovering bör vara utförd som om en yrkesman skulle ha gjort den och skulle du istället anlita behöriga hantverkare, blir också försäkringar en del av avtalet – något som kan vara knepigt om du utför allt själv.

Valet av material

Detta leder oss in på ditt val av material. Ska du göra en omfattande renovering, behövs planering och val av rätt material. Om det istället bara är nytt klinker eller lite färg som ska strykas på, är det ingen svår match. Då är det mest design och trend samt din egen smak du kan gå på. Men i valet av ny spis, diskbänk, blandare, vitvaror och köksskåp, bör du tänka på saker som livslängd, slitstarka ytor, garantier och kvalitet.

Idag gillar många det moderna köket med köksö och glaskeramikplattor men man kan även vilja gå tillbaka till något mer rustikt och skaffa ett kök med en retrokänsla. Numera finns även gamla upprustade vedspisar och kaminer som man kan använda men som har skapats i ny tappning. Vill du behålla charmen men ändå ha alla möjligheter när du lagar mat, är dessa produkter en bra idé.

Valet av material har också att göra med hur mycket du vistas i ditt kök samt om din utrustning kräver god standard när du lagar mat. Annat material som kan komma till är radiatorer och eventuell golvvärme. Ibland är det inte lika viktigt i ett kök som i övriga huset, men kan ändå i vissa fall komma upp på tapeten när du planerar inför ditt nya kök. Gör en behovsanalys utifrån din familjs förutsättningar och vanor och utgå även från hur framtiden kan komma att se ut.

En annan fråga som även ingår här är om det måste dras nya rör och i så fall hur många, om du ska inkludera en diskmaskin i köket och hur barnsäker spis eller ugn är. I val av spis – ska du ha induktionsspis eller de traditionella hällarna och har du el eller gas i huset?

Gör det inte för svårt för dig. Tänk smart och se till att det blir ett funktionsdugligt kök. Fräck design är kul och ser inbjudande ut, men det måste i slutändan också kunna användas rätt.

Kunden vars kök vi senast renoverat är en italiensk restaurang i Södermalm vars mat är den absolut godaste maten i Stockholm – kan starkt rekommenderas!

Välkomna till vår blogg!

Hej och välkomna till våran blogg!